Haber

Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Karaburun’da 11 Bin Yıl Öncesine Ait Arkeolojik Kanıtlar Buldu

Ege Üniversitesi (AB) Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Protohistorya ve Yakın Asya Arkeolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu, Karaburun ilçesinde yapılan yüzey araştırmasında göçebe, toplayıcı-avcıya ait arkeolojik kanıtlar bulduklarını açıkladı. 11 bin yıl önce bölgede yaşayan gruplar.

AB’den yapılan açıklamaya göre, Karaburun ilçesinde yaygın yüzey araştırma yöntemleri kullanılarak yürütülen çalışmalar sonucunda tarihi kalıntılar belgelendi.

Prof. Dr. Çiler Çilingiroğlu başkanlığındaki çalışmayla coğrafi bilgi sistemine dayalı geniş bir veri tabanı oluşturuldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çilingiroğlu, 8 yıl süren araştırmayla 200’e yakın arkeolojik ve tarihi alanın kayıt altına alındığını belirtti.

Karaburun tarihine ilişkin ilk sistematik çalışmanın İzmir’in tarih öncesine ait bilinmeyen yönlerini ortaya çıkardığına dikkat çeken Çilingiroğlu, şu bilgileri verdi:

“Karaburun Yeni Limanı civarında yapılan araştırmalarda İzmir’de bilinen en eski buluntu ortaya çıkarılmış ve İzmir ve çevresinde Aşağı ve Orta Paleolitik dönemlere ait ilk in-situ yontma taş aletlere ulaşılmıştır. Bu buluntular Batı Anadolu’nun tarihöncesi açısından değerlidir. İzmir’de insanlar Varlığı 250 bin yıl öncesine dayanıyor.Araştırmada, Buzul Çağı’nda bölgede yaşayan avcı-toplayıcı gruplar hakkında pek çok arkeolojik bilgi elde edildi.Çalışmalar, Karaburun’da çakmaktaşından yapılmış mikrolitik yontma taş alet endüstrisine işaret ediyor. Geçmişi 12 bin yıl öncesine dayanan bu endüstri, Doğu Akdeniz ve Ege’den bilinen çağdaş buluntularla benzerlikler sunuyor.Karaburun Arkeolojik Yüzey Araştırmaları, bölgede 11 bin yıl önce yaşamış göçebe, toplayıcı-avcı gruplara dair ilk arkeolojik kanıtlara ulaştı. Batı Anadolu’da tarıma dayalı yaşam tarzının ortaya çıkışından önceki tarihsel süreçler ve tarihsel süreçler aydınlatılmıştır.”

Prof. Dr. Çilingiroğlu, tüm keşif ve bulguların “Journal of Field Archaeology”, “Antiquity” ve “Journal of Archaeology” gibi uluslararası ve ulusal akademik dergilerde yayınlanarak bilim dünyasının bilgisine sunulduğunu belirtti.

AB Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak da çalışmalarından dolayı Prof. Dr. Necdet Budak’a ödül verdi. Dr. Çiler, Çilingiroğlu ve ekibini tebrik etti.

kavaklidereajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu