Haber

prof. Kağıthane depremi için ‘patlama’ iddiasına Sertçelik’ten yanıt Dr.

KOCAELİ Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, İstanbul Kağıthane merkezli sarsıntının bir patlamadan kaynaklandığı yönündeki yorumlara açıklık getirdi. Sertçelik, Türkiye genelinde patlatma ve sarsıntıyı birbirinden ayıran projeler yürüttüklerini, yaptıkları analizlerde depremin kaynağının deprem olduğunu söyledi.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik, merkez üssü İstanbul Kağıthane olan 3.0 büyüklüğündeki depremin patlamadan kaynaklandığı iddialarına ilişkin açıklamalarda bulundu. İstanbul Kağıthane’de 3.0 büyüklüğünde ve 10.66 kilometre derinliğinde bir depremin meydana geldiğini belirten Sertçelik, “Kuzey Anadolu fayı ana kırığının yaklaşık 26 kilometre uzağında olan bu depremin kaynağı hakkında çeşitli yorumlar var. Ayrıca HAARP (Yüksek Frekanslı Aktif Aurorasal Araştırma Programı) ile ilgili yorumlar, özellikle İstanbul depremi gerçeğiyle karşı karşıya kalan kişilerde kafa karışıklığına neden olmaktadır. AFAD-Ulusal Deprem Araştırma Projelerini Güçlendirme Programı kapsamında, Grubumuzla birlikte Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı olarak tüm Türkiye’ye “Patlatma ve titreşim ayrımı yapan proje hayata geçirilmiştir. Hem titreşim istasyonu bazlı hem de olay bazlı ayrım yapan yazılım ile titreşimlerin kaynağı yüksek doğrulukla belirlenebiliyor.” dedi.

‘SALLAMA DEPREMİNİN KAYNAĞI’

Patlatma iddialarının doğru olmadığını belirten Sertçelik, “Kağıthane’de gece saatlerinde meydana gelen sarsıntı, hem AFAD hem de Kandilli Rasathanesi’ne bağlı birçok sarsma istasyonu tarafından kayıt altına alındı. Proje grubunun hem zaman hem de zaman olarak yaptığı analizler sonucunda,” dedi. frekans ortamı, sinyallerin ilk hareket tarafları kısa süreli fourier ile belirlendi Frekans analizi, güç spektrumu ve açıkça gözlenen S dalgası gibi bilgiler, sarsıntının kaynağının sarsıntı olduğunu gösterir. Halkın bilimsel analize dayanmayan yorumlara itibar etmemesi ve bilim adamlarının bilgi analizine dayanmayan açıklamalar yapmaması değerlidir.” dedi.

haber-tuzla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu