Ekonomi

Sterlin 2022’de tarihi dalgalanma yaşadı

Investing.com – Sterling, yılın son günlerinde küresel piyasalarda yatay bir seyir izliyor.

2022 yılında gelişmiş ülke para birimleri arasında en yüksek düşüşü Japon yeni, en yüksek oynaklığı ise sterlin gösterdi. Sterlin bu yıl dolar karşısında tarihi düşük seviyelere indi.

Vergi çıkmazı sterlini zayıflattı

İngiltere’de siyasi kanatta yaşanan sorunlar nedeniyle çok sayıda istifa yaşandı. Ekonomik tarafta ise pandemi sonrası yaşanan küresel ve yurt içi sıkıntılar ülke enflasyonunu 41 yılın en yüksek seviyesine getirdi. Planlanan vergi paketiyle kemer sıkma gündeme geldi ancak bu sürecin ekonomiye daha fazla zarar vereceği endişesi sterlin varlıklarının satışını hızlandırdı. Başbakanlık misyonunun isim değişikliği, paketin terk edilmesi ve Merkez Bankası’nın aldığı tedbirlerle sterlin taban seviyelerinden toparlandı.

sterlin/dolar26 Eylül’de 1.03’e düştü

Sene başında 1,35 civarında olan parite %30 kayıpla 1,03’e geriledi. Sert kaybın ardından alınan tedbirlerle sterlinde bir güzelleşme olurken, son çeyrekte doların gerilemesi ile parite 1,24’e yükseldi. Yılın son haftasında 1,20 civarında fiyatlanan parite bu yıl %10’a geriledi.

İngiltere ekonomisindeki son durum

2022’de yüksek enflasyonla mücadele eden Avrupa ülkelerinden İngiltere’de Merkez Bankası sıkı para politikası uyguladı. Faiz oranı Son 14 yılın en yüksek seviyesi olan %3,5’a çıkarıldı. Ülkede şişirme Şimdi çift haneli ve büyüme tarafında bir ivme kaybı var. üçüncü çeyrek GSYİH%0,3 küçüldü.

2023 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisindeki sakinliğin devam etmesi beklenirken, bu süreçte enflasyonun tek haneli rakamlara gerilemesi bekleniyor. Merkez Bankası’nın orta vadede enflasyon hedefinin %2 olması nedeniyle bu dönemde de sıkı para politikasının sürdürülmesi beklenmektedir.

Yazar: Deniz Engin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu